3 éve ment el Michael Jackson

3 éve ment el Michael Jackson

A pop koronázatlan királya 50 éves korában halt meg 2009-ben.Az 1958-ban, az Indiana állambeli Geryben született ikon a zenei élet meghatározó személyisége, mintegy 40 évet volt jelen a poppiacon, amíg a halál el nem ragadta.

Michael Jackson 2008-ban töltötte be az 50. életévet és 2009. június 25-én hunyt el. Karrierje páratlan volt. Ismerd meg pályafutásának fontosabb állomásait.

Gyermekkor:
Michael Jackson 1958. augusztus 29-én született Indiana állam Gary városában. Kilenc gyermek közül a hetedikként látta meg a napvilágot. Előtte született Maureen, Jackie, Tito, Jermaine, LaToya és Marlon, utána pedig Randy és Janet. Édesapjuk, Joe Arkansasból származott, míg édesanyjuk Katherine Scruse Alabamában született.

A család akkoriban szinte napról-napra élt, Joe acélmunkásként dolgozott, és Katherine sem keresett jól, mint az egyik helyi áruház eladója. Ezzel ellentétben otthon mindig jó volt a hangulat, a család sokat zenélt, s a kis Michaelt is mindig esti éneklés mellett altatták el.

A legendák szerint Joe egyik nap rajtakapta a gyerekeket, amint éppen a hangszereivel játszanak. Joe a barátaiból álló csapatot, a "The Falcons"-t vezette, és nem szerette volna, ha a gyerekek tönkreteszik a drága eszközöket. Azon a napon viszont egyenesen ráparancsolt gyermekeire: ha egyszer már elővették a hangszereket, akkor mutassák is meg, hogy mit tudnak! Ő maga lepődött meg a legjobban, amikor saját gyermekeiben az ösztönös tehetség jeleit látta meg. Ekkor vette a fejébe, hogy sztárt farag a kölykökből, kerüljön az bármibe is. Semmilyen eszköztől nem riadt vissza, állítólag gyakran néhány pofonnal marasztalta a gyerekeket a próbákon.

Jackson 5:
1963-tól tudunk arról, hogy a család folyamatosan próbált betörni a zenei életbe, először "The Jackson Family" néven, később pedig az 5 testvér (Michael, Jackie, Tito, Marlon és Jermaine) "Jackson 5" néven.

A sztárrá válás rögös útja eleinte véget nem érő próbákról szólt. Majd több sikeresen lezajlott tehetségkutató verseny után a környék nagyobb városainak klubjaiban léptek fel. Első lemezszerződésüket egy helyi kiadótól, a Steeltown Recordstól kapták 1968-ban, ahol végre bakelitlemezen is megjelenhetett a csapat első dala, a "Big Boy".

Az igazi szerencse 1969-ben érte a csapatot, amikor a Motown, Amerika akkori legnagyobb "fekete" lemezkiadójának egyik embere felfigyelt a kis családi vállalkozásra. Természetesen egyből szerződtették az akkorra már szinte profivá érett gyerekeket, s a továbbiakban, mint a Motown első számú sztárjait szerepeltették őket. Michael ekkor mindössze 11 éves volt.

Az átütő sikert az 1970-ben megjelent "ABC" című album jelentette, amely Diana Ross segítségével egy csapásra a nagy sztárok közé emelte a Jackson 5-ot. Több híres műsorban szerepeltek, saját szombat reggeli rajzfilmjük lett a TV-ben, sikeresebbnél sikeresebb koncerteket tartottak, s lassan egész Amerika a Jacksonoktól zengett.

Mindez együtt járt a sztárság elviselésével, az állandó elzártsággal, a rajongók eszement támadásaival is, amit Michael minden testvérnél nehezebben viselt. Zárkózott lett, interjút szinte soha nem adott, a nyilvánosság elől a munkába menekült. Ezek a gyerekkori élmények egy életre meghatározták Michael személyiségét.

A gyerekek már ekkor tagjai voltak a "halhatatlan szórakoztatók nagy közösségének", gyakran léptek fel Elvis Presleyvel és Sammy Davis Jr.-al egy műsorban, a közelükben lakott Fred Astaire és Frank Sinatra is. Az újabb nagy sikerű lemezek után első tengerentúli koncertjük alkalmával hatalmas tömegek özönlöttek a koncerthelyszínekre, a Jackson 5 megdöntötte a Beatles együttes több rekordját is. Angliában egy akkor még ismeretlen fiatal zenész, Elton John volt a csapat előzenekara, aki később Michael jóbarátja lett.

The Jacksons:
Megannyi siker után a 70-es évek közepén úgy tűnt, hogy a Jacksonok más sikeres csapathoz hasonlóan a feledés homályába merülnek. Ám ekkor jött a nagy váltás: átigazoltak az Epichez, valamint nevet váltottak. Ők lettek a "The Jacksons". Ettől kezdve már Jackie is a fiúkkal tartott, ellenben Jermaine maradt a Motownnál és elvette a cég vezetőjének, Berry Gordynak a lányát. Az akkor még kis kiadónak számító Epicnél mindenben a fiúk kedvére tettek, nagyobb volt a művészi szabadságuk és természetesen a gázsijuk is.

A The Jacksons több sikeres lemezt is kiadott és nem csak sikerült elérni korábbi sikereiket, hanem meg is fejelték azokat. Az igazi aduászt koncertjeik jelentették, amelyeken élőben is bizonyíthatták tehetségüket. Ezekre hosszú időn keresztül volt lehetőségül saját varieté műsorukban, ami "The Jacksons Show" címen futott a 70-es években.

Michael ebben az időben hihetetlen változásokon ment keresztül. Nemhogy nem foglalkozott az akkoriban a zenészek között általánosnak számító kábítószerezéssel, de tartva magát vallásához alkoholt sem fogyasztott és vegetáriánus lett. Ettől teljesen lefogyott, arcvonásai megváltoztak. Hátrahagyva az afrofrizurát rövidre vágatta a haját és egy új stílus megteremtésébe kezdett.

Thriller:
Már 1971-ben megjelent Michael első szólólemeze, amelyet ugyan a Motownnál készítettek el, a többi fiú mégsem vett részt a munkában. Miután a "Ben" című album Golden Globe díjat kapott egyértelművé vált, hogy Michael Jackson egyedül is meg tudja állni a helyét, nincs szüksége senki másra. A nagyobb sikerekre azonban még várni kellett.

A testvérektől való elszakadás 1978-ban kezdődött, amikor Michael filmet forgatott "The Wiz" címmel. Majd 1979-ben megjelent az "Off The Wall" című szóló nagylemeze, amely minden idők legsikeresebb fekete albuma lett. A sikerben nagy része volt a zenészlegenda Quincy Jonesnak, aki később több produkcióban segédkezett Michaelnek.

21 évesen Michael Jackson a világ legsikeresebb fekete előadójává vált. Hogyan tovább? Először is menedzsert váltott, apja már nem tudta megfelelően ellátni ezt a feladatot. 1980-ban turnéra indult testvéreivel, amely hatalmas sikert aratott. 1982-ben dalt írt Diana Rossnak, lemezt készített Steven Spielberg "E.T." című filmjéhez, majd 1982. december 1-én boltokba került a régóta várt "Thriller" című album.

Mindenki előtt ismertek a Thriller aratta sikerek. Michael teljesítménye ezentúl csak szuperlatívuszokban volt mérhető, az egész szakma fejet hajtott tehetsége előtt. A lemez sikerének titkai között említik azt, hogy Michael összeállt egy duettre Paul McCartneyvel, akinek segítségével a fehér közönséget is sikerült megszólítani, valamint, hogy Michael és az Epic közös ötleteként a dalokat forradalmian új módszerrel jelentették meg: az egyik még le sem került a listákról, a másik máris ott volt, s így a kettő egymást támogatta.

A Thriller mára már 104 millió eladott darabbal büszkélkedhet, ezzel minden idők legtöbb példányban elkelt zenei anyagává vált. A dalokhoz készült videóklipek új stílust teremtettek, az embereket pedig teljesen lenyűgözték. Ezeket eredetileg a kiadó ellenezte a nagy költségvetésük miatt, később maga a sztár ragaszkodott hozzájuk és a saját zsebéből fizette ki a költségeket. Michael bezsebelt minden létező díjat, elért minden elképzelhető magasságba. A szakma értetlenül állt a jelenség előtt, nem tudták pontosan megmagyarázni a siker titkát.

Időközben Michael egyre visszavonultabban élt, ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt, akkor is csak testőrök gyűrűjében, interjút egyáltalán nem adott. Különösnek tűnő szokásaival, külsejének változásával a sajtó minden más sztárnál többet foglalkozott. Magánéletébe azonban továbbra sem volt könnyű betekinteni.

1984-ben Michael kitüntetést kapott Ronald Reagentől. Ugyanebben az évben új albumot jelentetett meg testvéreivel, világ körüli turnéra indult velük, majd hozzákezdett, hogy kicsit átformálja a zeneipart. Persze csak miután kiheverte annak a Pepsi reklámnak a forgatását, amelynek során komoly égési sérüléseket szenvedett el a fején.

1985-ben Lionel Ritchivel közösen megírta a "We Are The World" című dalt, amelyet a kor legnagyobb popsztárjaival együtt énekeltek lemezre egyetlen éjszaka alatt. A bevételeket afrikai országok megsegítésére használták fel. Ugyanebben az évben Michael megvásárolta az "ATV Music Publishing"-et, amely többek között a legtöbb Beatles dal szerzői jogtulajdonát tartalmazza. Emiatt a szakma egyenesen felhördült, sőt az évtized üzletének nevezték a majdnem 50 milliós felvásárlást.

Bad:
1986-ban Jackson a stúdiókba vonult, hogy elkészítse új albumát. Közben újabb hírrel nyűgözte le a reklámipart: 15 millió dolláros exklúzív szerződést kötött a Pepsivel, valamint a Pepsi lett Michael első szóló turnéjának szponzora is. Az új album "Bad" néven 1987-ben került a boltokba, és hatalmas sikert aratott. A legtöbb "number one" szám erről az albumról került ki, az előrendelésekkel egyenesen a "Guiness Rekordok Könyvébe" került a lemez. Michaelt ebben az időben kezdték el úgy emlegetni, mint a "Pop Királyát".

Michael 1988-ban végre kiadta önéletrajzi írását "Moonwalk" címen Jacqueline Kennedy segítségével, majd egy filmet is megjelentetett "Moonwalker" címmel, amely parádés módon ötvözte magában a zene, a tánc, valamint a valóság és a fantasztikum minden elemét. Ezt a filmet megelőzte egy csak a Disney parkokban vetített film, az "EO kapitány", amelyben Michael nemcsak szerepelt, hanem dalokat is írt. A filmben közreműködött George Lucas, Francis Ford Coppola és Angelica Houston is.

Mindeközben Jackson hatalmas összegeket költött jótékonykodásra, hol egy csekket adott át Diana hercegnőnek, hol pedig egy egész koncert bevételét ajánlotta fel gyermekkórházaknak.

A 80-as évek végén Michael leginkább a koncertezéssel volt elfoglalva, világkörüli turnéja közel 2 éven keresztül tartott. Emellett elkezdte felépíteni saját kis birodalmát Kaliforniában, amelyet "Neverland Valley Ranch"-re keresztelt. Gyakran mutatkozott díjátadókon és különböző társadalmi eseményeken. A 90-es évek elejére megnőtt az üzleti élet iránti érdeklődése. Saját parfümöt, plüss állatokat dobott piacra, majd több saját céget is útjára indított.

Dangerous:
1991-ben jelent meg a "Dangerous" album, amelynek az a nehéz szerep jutott, hogy felülmúlja a korábbi évek sikereit. Michael a 80-as évek végén sem unatkozott, hiszen könyve bestseller lett, kitüntetést kapott Bush elnöktől, illetve megépítette saját szórakoztatóparkját, amely neverlandi birtokán működött. Időközben menedzsert váltott, s Michael igyekezett minden ügyét a saját kezébe venni.

Az új albumhoz készült klipek minden sikert felülmúltak. Az MTV díjat nevezett el Michael Jacksonról, hogy kifejezzék tiszteletüket a művész előtt. Időközben se szeri, se száma nem volt az életműdíjaknak, kitüntetéseknek. 1992-ben Michael életre hívta a "Heal The World" alapítványt, amely a működése alatti években több millió dollárral támogatta az arra rászoruló gyermekeket a Föld minden pontján. Michael még ez évben koncertkörútra indult, ami az egész világot felrázta.

A "Black or White" című videóklip hatalmas sikert aratott és új korszakot nyitott a morphine eljárással (képek egymásba olvasztása). A "Remember The Time"-ban olyan sztárok szerepeltek, mint Eddie Murphy, Imane és Michael Johnson. Hogy a kosarasoknál maradjunk: Michael másik klipjében, a "Jam"-ben Michael Jordannal, a kosárlabda legnagyobb sztárjával forgatott.

1993-ban Jackson minden figyelmét a TV kötötte le. Élő interjút adott Oprah Winfreynek birtokáról, amely az ABC TV legnagyobb sikere lett, valamint a 4. legnézettebb műsor Amerikában. A Super Bowl félidejében tartott előadása pedig egyenesen a legnézettebb műsor lett az amerikai televíziózás történetében.

Ugyanebben az évben szörnyű vádak érték Michaelt. Egy 13 éves fiú azt állította, hogy a sztár szexuálisan zaklatta őt. Michael mindvégig hangoztatta ártatlanságát, azonban miután a sajtó meghurcolta őt nem látta értelmét tovább harcolni. Idegösszeomlást kapott, majd Londonban drog függőség miatt kezelték. Visszatérve az Egyesült Államokba arra utasított ügyvédeit, hogy minél hamarabb vessenek véget a botránynak.

1993-ban Michael, ha tehette inkább nem mutatkozott. Többek között Elton John rejtegette őt a házában a vérszomjas sajtó elöl. Ezután következett néhány exklúzív interjú, majd Michael nekilátott következő albumának elkészítéséhez, amelyben dühét, elkeseredettségét szerette volna kiadni. Saját lemezcéget alapított "MJJ Music" néven, amely a Sony-n belül működik. Ezen keresztül már teljes egészében ő látja el a produceri feladatokat a következő nagylemezén.

1994-ben Michael mindenki meglepetésére házasságot kötött Elvis Presley lányával, Lisa Presleyvel. Nászutasokként első útjuk Budapestre vezetett, ahol pár kellemes napot töltöttek el. A házasság 1.5 évig tartott, a felek viszont barátokként váltak el egymástól.
Az évek folyamán jó barátság alakult ki Jackson és Bill Clinton között, Michael a 90-es években kétszer is kampányolt a politikus mellett.

forrás:zene.hu

0
Your rating: None

User login

Lazapipa Funk Rádió

Lazapipa Select Rádió

Lazapipa Digital Rádió

Lazapipa Rock Rádió

Lazapipa Romantic Rádió

Lazapipa Lounge Rádió

Lazapipa House Rádió

Lazapipa Minimal Rádió

Navigation

Who's online

There are currently 0 users and 1 guest online.

Who's new

  • Jocifoto
  • Kovitomi
  • rizsolt

Skype - Lazapipasite

My status

Partnereink:

Powered by Qsa Entertainment